Премиерът в Брюксел: Убеден съм, че до часове ще одобрим бюджета на ЕС

0
46
Бойко Борисов Снимки: МС

По темата COVID-19 Бойко Борисов очаква лидерите да обсъдят детайлно процеса на тестването и календара на пристигане на ваксините

„Предстои ни изключително важен съвет. Убеден съм, че ще излезем с решение следващите часове за Многогодишната финансова рамка“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

По темата Брекзит премиерът Борисов отбеляза, че би било добре да има сделка. „Това е добре за един голям съсед на ЕС, какъвто е Великобритания. Трябва така да направим, че всички държави членки да бъдат солидарни“, изтъкна министър-председателят.

По отношение на темата COVID-19 Бойко Борисов очаква лидерите да обсъдят детайлно процеса на тестването и ваксините, както и календара, по който ще пристигат те в страните от ЕС.

„Поели сме ангажимент 2050 г. да имаме нулева климатична неутралност, да нямаме вредни емисии. Така че сме амбицирани да работим и по това“, акцентира премиерът Бойко Борисов по темата за Зелената сделка.

Министър-председателят бе категоричен, че държавите членки трябва да постигнат консенсус по отношение на вариантите за намаляване на вредните емисии. Премиерът Борисов изрази благодарност към председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен за ползотворната работа за постигането на заложената обща цел за климатичната неутралност.

Очаква се лидерите да обсъдят също и темата за отношенията между Гърция, Турция и Кипър, както и отношенията с новата администрация на Съединените американски щати, които са геостратегически партньор и на България, и на ЕС.