Премиерът: За да не се развалят, храните от борсите да се изкупят и раздадат на старчески домове

0
502
Бойко Борисов Снимка: архив

Искам да влезем в чакалнята на еврозоната, за да имаме достъп до свежи пари, каза Борисов. Изпуснем ли тази болест, вече няма какво да ръкопляскаме на докторите, защото ще ги затрупаме от работа, посочи той

Изпуснем ли тази болест, изпуснем ли този пик, вече няма какво да ръкопляскаме на докторите, защото ще ги затрупаме от работа, обяви премиерът Бойко Борисов. Излизат разни хора и казват: „трябва да се заразим“. Да, сигурно ще се заразим, но разберете – болниците няма да издържат. Затова и лекарите умоляват да се спазват мерките, да сме дисциплинирани. Ако не вярвате на политиците, вярвайте на лекарите, призова още министър-председателят, който бе на посещение в Твърдица, където посети текстилния завод за производство на защитни облекла.

От фабриката посочиха, че 3000 облекла се правят на денонощие. Памукът, циповете и мембраната са водоустойчиви. Това е облеклото, което пратихме в Германия, оттам искат да купят 50 000 бройки. Първо гарантираме резерв за нашите сестри и лаборанти и после продаваме, поръча Борисов.

Той призова цялата продукция на родни производители, която не може да се продаде заради затворените тържища, вместо да се развали, да се изкупи и раздаде на домове за възрастни хора например.

„Възлагам по най-бързия начин да се направят в търговските вериги щандове за наши зеленчуци свежа продукция“, посочи Борисов. Министър-председателят възложи това на министър Десислава Танева. „Затова сега по най-бързия начин, вместо да се конфронтирате с веригите, бързо да направят щандове за нашите зеленчуци за свежата продукция. Да може хората по реда, който сме оказали в магазинната мрежа, да отидат и да си купуват“, посочи още премиерът.

Пазарите се затварят сами – умолявах и видяхте какво направиха следобед. Затова и докторите се молят, затова и аз се моля. Ако имаме дисциплина – ще можем да го преборим това нещо. Но вчера показахме, че нямаме дисциплина, посочи още Борисов.

„Искам да влезем в чакалнята на Еврозоната, за да имаме достъп до свежи пари, за да може, ако кажат, че в другите страни примерно се дават еди-колко си процента от БВП на дадения бранш, ние да имаме пари да извадим и да ги дадем, за да не пострадаме толкова, колкото останалите“, това каза Бойко Борисов по време на посещението си в предприятие в Твърдица.