Премиерът: Увеличихме двойно учителските заплати и сега двама кандидатстват за едно свободно място /видео/

0
254
Снимки и видео: фейсбук

Наредил съм патрулки да разкарват ваксините, ако няма достатъчно коли, каза Борисов в Бургас

Опонентите ни завещаха участъка от „Тракия“, който сега ремонтираме, и недовършената магистрала „Люлин“, допълни той

Благодарение на двойното увеличение на заплатите на учителите в рамките на мандата интересът към учителската професия расте. Образованието и занапред ще продължи да бъде наш приоритет. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов, след като посети Обединено училище „Васил Левски“ в Бургас. През 2019 г. е завършено изграждането на новия корпус на училището, построен е и нов физкултурен салон, за което правителството е отпуснало 2,4 млн. лв.

С премиера бяха министрите на финансите и образованието – Кирил Ананиев и Красимир Вълчев, както зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов.

В училището учат 430 ученици и 95 деца в предучилищна група.

училищеучилище

Вълчев изтъкна, че два пъти повече са кандидатите за едно учителско място. „Увеличихме възнагражденията, два пъти повече кандидати имаме средно за едно учителско място. 1400 допълнително психолози, педагогически съветници, ресурсни учители, логопеди сме назначили в училищата и детските градини, близо 700 медиатори“, изреди образователният министър и допълни, че са били записани допълнително 50-60 хил. деца. По думите му това са 300 млн. лв. годишно за неща, които през 90-те години са били закрити.

Вълчев припомни, че са заложени пари и за изграждане на STEM кабинети във всички училища.

Ваксинираните през вчерашния ден са 14 хиляди и има зелен коридор на желаещите да се имунизират. „Ангелов, Балтов, Мутафчийски, всички съм ги оставил да контролират лично поставянето на ваксините. Вчера 14 хиляди, днес съм убеден, че ще минем 15 хиляди ваксинирани. Пълна мобилизация, разпоредил съм на полицията, където нямат коли или не достигат, да се товарят на патрулките ваксините. Имаме прекрасни доктори, директори и учители“, каза премиерът.

От своя стана градоначалникът на Бургас обясни, че сутринта е започнало ваксинирането в два пункта, в момента са 7, а утре ще бъдат открити още два.

След това премиерът посети и новата спортна зала в морския град. „Един ден след пандемията, като има световно първенство по лека атлетика в Бургас, ще видите колко ще са горди бургазлии с тази зала“, коментира Борисов и допълни, че това е много високотехнологичен строеж. В хода на посещението бе припомнено, че правителството отпусна през декември 2020 г. близо 4 милиона лева, с които улиците в района на залата, както и вътрешнокварталната инфраструктура ще бъдат рехабилитирани след завършването на строителните дейности на „Арена Бургас“. Със средствата ще бъде изградена и нова канализация в района. „Искам така да направите квартала около залата, че на хората да им е драго“, подчерта Борисов пред кмета Николов, който пък отбеляза, че вече са стартирани дейностите по рехабилитацията на инфраструктурата в района и изграждането на новите улиците към залата.

Обиколката на Борисов премина и през инспекция на пътища, които са в ремонт.

„Напредва строителството на северния обходен път на Бургас. Целта ни е до юни да сме пуснали движението поне в едното платно. Само това ще облекчи трафика в Бургас с 50%. Усилено се работи и по ремонта на АМ „Тракия“. Реконструкцията на пътната настилка между Чирпан и Марица ще бъде в рамките на 80-90 см, а не както първоначално бяхме планирали – 60 см. Този компрометиран участък и недовършената магистрала „Люлин“ ни завещаха опонентите ни. Същите, които днес ни критикуват как строим.

Аз ще се доверя на най-добрите експерти в света от Fitch, според които смяната на управлението в България би представлявала риск за стабилността в страната“, написа във фейсбук Борисов.