Прокуратурата: КЕВР да намали цената на водата заради ниско качество

0
24
прокуратурата
Снимка: архив

Нито едно ВиК не е изпълнило всички показатели за качество

Върховната административна прокуратура(ВАП) нареди на Комисията за водно и енергийно регулиране(КЕВР) да намали цената на водата заради ниското ѝ качеството.

Проверка, разпоредена от ВАП, показала, че за 2019 година при нито един от ВиК операторите не е установено пълно изпълнение на всички показатели за качество. От общо 29 дружества с одобрен бизнес план – 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 – 40-50% , а при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11 процента.

През май ВАП е сезирала КЕВР да предприеме действия за търсене на административно-наказателна отговорност от операторите за неизпълнение на показателите за качеството на ВиК услугите и да направи преценка за евентуални финансови корекции на цената на водата заради отклоненията от качествените ѝ показатели.

Новите цени на водата за 26 различни района на страната, които ще влязат в сила от началото на следващата година, бяха обсъдени в КЕВР преди пет дни. Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите е предвидено в 7 града, като най-голямото е от 6% и е за София и Разград.

Поевтиняване е предвидено за 16 населени места, като най-голямото е във Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14-15%. Представителите на тези дружества възразиха срещу планираните намаления и заявиха, че ако бъдат приети, те ще обжалват решението на регулатора.