Русия се закани с ответни мерки заради изгонените дипломати шпиони

0
33
Сергей Николашин на събор в Драгоман. СНИМКА: САЙТ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО

Обявяването им за персона нон грата щяло да нанесе вреда на двустранното сътрудничество 

Русия изрази днес съжаление във връзка с решението на България да обяви двама нейни дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков за „персона нон грата“ и обеща ответни мерки, подробности за които ще даде на по-късна дата. Тази позиция бе изразена от руското Министерство на външните работи в изявление, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

В текста се посочва, че обявяването на двама служители на руското търговско представителство за „персона нон грата“ ще нанесе вреда на двустранното сътрудничество.

Решението на официална София е въз основа на „измислени обвинения“. Москва го възприема като „преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество“, казва руското външно министерство.

Вчера Михаил Барилович, съветник-посланик на Руската федерация в София, бе извикан в Министерството на външните работи, където бе уведомен за решението да бъдат изгонени двамата руски дипломати. Според българската страна те са се занимавали с разузнавателна дейност в България от 2016 г., като са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника, припомня ТАСС.