Руският парламент одобри Михаил Мишустин за нов премиер

0
19
Михаил Мишустин

Той е бивш ръководител на Федералната данъчна служба

Държавната дума одобри днес кандидатурата на Михаил Мишустин за министър-председател на Русия, съобщи БНР. Бившият ръководител на Федералната данъчна служба беше предложен за поста вчера от президента Владимир Путин, след като кабинетът на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка.

На работна среща с президента Владимир Путин снощи Михаил Мишустин се съгласи да оглави новото правителство. След това той участва в извънредно заседание на Съвета на Държавната дума.

Председателят на долната комара на парламента Вячеслав Володин описа Мишустин като професионалист в областта на финансовото и данъчното законодателство. „Притежава качества като откритост, динамичност, познаване на регионите“, посочи Володин и добави, че на срещата не е бил обсъждан съставът на новия кабинет.

Медведев подаде оставка, след като президентът Путин предложи съществени промени в конституцията във вчерашното си послание към Федералното събрание. Те предвиждат разширяване на правомощията на парламента за сметка на президентските, превръщането на Държавния съвет в конституционен орган и приоритет на руската конституция над международното право.