Сачева: След 3 поредни дни на ръст, вчера има спад на регистрираните безработни

0
14
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Държавата изплаща 60% от осигуровките, а не 100%, напомни социалният министър

В мярката 60/40 държавата заплаща 60% от заплатата на работника и 60% от общия размер на осигуровките, а не пълния. Такова е било офицалното предложение и такъв е гласуваният текст след разговор с работодателите. Въпреки това към тази мярка в момента има достатъчно голям интерес, като очаквам той да нарасне още повече с включването и на осигуровките. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

,,Да, има ръст на безработицата, но ето че след три поредни дни на висок процент на регистрирани безработни, през вчерашния ден отбелязахме спад на общия брой регистрирани в бюрата по труда, което все пак е добра новина. Предстои да видим как ще продължи тенденцията. По официални данни вчера 647 души са си намерили работа, с което общият брой на хората, които са си намерили работа през бюрата по труда, вече надхвърля 10 500“, обяви министър Сачева.

,,Мярката 60/40 не е универсална. Тя е за запазване на заетостта. Разбира се, ние ще направим анализ на мярката, за да разберем колко души са запазили работното си мяста по време на кризата, но динамиката на пазара на труда със сигурност ще бъде доста сериозна в следващите два месеца“, коментира още социалният министър и увери, че предстои да бъдат обсъдени и последващи мерки, касаещи овладяването на безработицата у нас.

Деница Сачева сподели още, че 745-има наши сънародници, завърнали се от чужбина, са регистрирани в бюрата по труда.

Накрая социалният министър отново напомни, че всички услуги, предлагани от бюрата по труда, могат да бъдат извършвани и електронно и призова хората да се възползват от тях, за да се избегне образуването на опашки.