След Ердоган и Орбан изгуби столицата

0
55
Виктор Орбан

Смазваща победа за консерваторите в Полша

След като партията на турския президент Реджеп Еродган изгуби управлението на столицата Анкара и най-големия град Истанбул на местните избори преди месеци, същото се случи и с унгарския премиер Виктор Орбан сега.

Опозицията спечели кметските избори в Будапеща и това е първата тежка загуба на водения от Орбан консервативен Унгарски граждански съюз (Фидес) от 2010 г. насам. Кандидатът на левицата Гергели Карашони победи действащия кмет на унгарската столица Ищван Тарлош. Той управлява Будапеща от 2010 г., откакто Орбан дойде на власт в Унгария. Карашони сравни победата си с тази на кмета на Истанбул, който спечели срещу кандидата на президента Реджеп Ердоган. Според предварителните резултати кандидатите на обединената опозиция срещу Виктор Орбан печелят изборите поне в още 10 големи града в Унгария.
В Полша обаче управляващата партия „Право и справедливост”, водена от Ярослав Качински, печели с голяма преднина на проведените в неделя парламентарни избори.

Предварителните проучвания сочат, че консерваторите на Качински получават 42,6% от гласовете на изборите за Сейм – долната камара на парламента с 460 места, което означава пълно мнозинство от 239 депутата. Опозиционната Гражданската коалиция, водена от партията Гражданска платформа, заема второ място с 27,4% от гласовете.

Тези изборите традиционно се считат за най-важни в Полша, тъй като долната камара участва в съставянето на правителството и контролира работата на кабинета.

Ярослав Качински

Оценките до момента са, че полската управляваща партия „Право и справедливост” е спечелила парламентарните избори в Полша в неделя, разширявайки мнозинството си, въпреки протестите и опитите на опозицията за обединение. „Право и справедливост” е остро критикувана от ЕС заради ограничаването на независимостта на съдебната власт в Полша, твърдата позиция срещу имигрантите, нападките срещу ЛБГТ общността. В същото време този десен популизъм, съчетан с мерки за увеличаване на доходите, се радват на голяма популярност сред поляците.