С малки суми, но редовно: Задържаха две инспекторки от агенцията по храните за рушвети

0
59
прокуратурата
Снимка: архив

Вземали 50-100 лв., за да не съставят актове, обвинени са за 10 подкупа в пловдивски села

Инспекторки в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ са задържани заради подкупи и са признали изцяло обвиненията.

Зад решетките са 34-годишната Н.Ч., инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив, и 57-годишната Ж.В. – главен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив, отдел „Контрол на храни“.

Повдигнати са им обвинения за това, че в с. Белозем, с. Чоба и с. Тюркмен са поискали и приели подкупи общо 10 пъти в размер от 50 до 100 лв., за да не съставят актове за нарушения при проверки на търговски обекти.

Парите те вземали от различни физически лица – работници и управители на търговски дружества, занимаващи се с търговия с хранителни продукти.

Двете са обвинени, че деянията са извършени чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното им положение, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Имат и обвинения за това, че са използвали служебно положение, за да набавят за себе си и за трето лице противозаконна облага в общ размер на 1600 лв., като са насочили собствениците на шест търговски обекта на територията на Раковски, с. Белозем и с. Болярино към трето лице, за да им изготви система за управление и безопасността на храните.

Всички изнудвани от тях са били разпитани в хода на досъдебното производство пред съдия. Спрямо всяка една от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лв.

По-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези за престъпленията, в които Н.Ч. и Ж.В. са обвинени, е лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права. Разследването по случая продължава.