Томислав Дончев: Машините за гласуване трябва да бъдат закупени от ЦИК, а не от МС, за да няма спекулации

0
372
Томислав Дончев

Като нагли спекулации определи той коментарите, че шефката на ЦИК си е подала оставката заради конфликт с него

Като „нагли спекулации“ определи вицепремиерът Томислав Дончев коментарите, че шефката на ЦИК Стефка Стева си е подала днес оставката заради конфликт между двамата, предаде БНТ.

„Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате. Уважавам г-жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства“, заяви Дончев.

„Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове нито ЦИК, нито МС, нито „Информационно обслужване“, нито който и да било друг може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение“, поясни вицепремиерът.

„Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес“, посочва Дончев.

„Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии, който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт без правителството да се меси в изборния процес“, поясни още вицепремиерът.

Следващите избори трябва да са машинни, е мнението на вицепремиера.

„В обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес, затова следващите избори трябва да са на машинни. Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и на представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности“, коментира Дончев.