Фандъкова: Няма опасност за населението в Столичната община

0
12
Кадър: Нова тв

Кметицата посочи, че не е обявено бедствено положение в нито едно населено място

Цяла нощ екипи са наблюдавали реките на територията на Столичната община, като се отчита леко понижение в нивата им. Все още има наводнени участъци от населени места в Нови Искър, Требич и Волуяк. Опасност за населението в Столичната община обаче няма, съобщи на брифинг днес сутринта кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Нова тв.

„Има наводнени къщи и щетите по тях ще се описват в края на деня. Най-напред трябва да спаднат нивата на реките. Екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги в Мировяне. Има сграда на хоспис, която защитаваме”, информира Фандъкова, като уточни, че екипи на „Аварийна помощ и превенция” също са работили на място.

Днес е планирано да се отводни участъкът под моста в Курило и да се работи в Мировяне за отводняване на къщите. Столичният кмет съобщи, че в Житен също има наводнена къща. В Требич предстои да бъдат издигнати диги.

Фандъкова каза, че не е обявено бедствено положение в нито едно населено място в София и не се е стигнало до евакуация на хора.

„Надявам се днес да започне успокояване на ситуацията и да подпомогнем хората по отводняване на къщите. Опасност за населението към момента няма”, добави кметицата.

Продължава наблюдението на нивата на язовирите. Ще започне изпомпване на „Суходол“ 2, за да не се стигне до преливане, уточни Фандъкова.

Тази сутрин беше възстановено движението на автобуси №27 и №29 до „Требич“.