Христо Иванов излъгал 3 пъти, Гешев не се е срещал с изнасилената жена в Шивачево

0
568
Христо Иванов Снимка: фейсбук

Прокуратурата го приканва да се извини за неверните и обидни твърдения в две интервюта и сигнал до правосъдния министър

Пресслужбата на прокуратурата уличи в лъжа лидера на „Демократична България“ Христо Иванов и го призова да се извини за поредните му „неверни и обидни твърдения“.

Христо Иванов излъгал три пъти – в две интервюта и в сигнал до министъра на правосъдието, че главният прокурор Иван Гешев се е срещал с изнасилената жена в Шивачево.

„Заради поредица от неистини и неверни твърдения, отправени от председателя на политическа партия Христо Любомиров Иванов, от Дирекция „Публична комуникация“ към прокуратурата намират за необходимо да изяснят обективната истина и фактология.

На 16 юли 2020 г. при посещение в гр. Шивачево във връзка с провеждана специализирана операция по противодействие на т.нар. „битова престъпност“ главният прокурор Иван Гешев не е бил заснет от служител на дирекцията да разговаря с жертва на престъпление, в т.ч. „възрастна жена, обект на сексуално престъпление“, каквито лъжливи внушения отправя Христо Любомиров Иванов. Такава среща изобщо не е провеждана. От публикувано в официалния канал на ПРБ в YouTube кратко видео е видно, че главният прокурор разговаря с жители на Шивачево, пред които изразява съжаление за извършено в града тежко престъпление и информира за предприетите действия по неговото разкриване и за недопускане на подобен вид криминални деяния в бъдеще.

Това става ясно и от прессъобщение, което е разпространено до медиите на 16 юли 2020 г., като същото заедно с видеото са публикувани и на интернет страницата на ПРБ. Никъде в профила на главния прокурор в социалната мрежа Twitter не е посочвано, че Иван Гешев е разговарял с жертвата на престъпление.

Жената, с която разговаря Гешев, не е жертва на престъпление.

Въпреки тези напълно достъпни и лесно проверими факти в свои интервюта от 23 юли 2020 г. пред Диана Янкулова в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ на БНР и пред Цветанка Ризова в предаването „Лице в лице“ на телевизия бТВ Христо Любомиров Иванов целенасочено въвежда в заблуждение журналистите и съответната аудитория, като с изявленията си в качеството си на партиен лидер оказва политически натиск върху независимостта на прокуратурата, уронва престижа на съдебната власт и накърнява конституционно установения ред за разделение на властите.

Освен слушателите и зрителите оказва се, че Христо Любомиров Иванов е въвел в заблуждение и министър-председателя на Република България, чрез когото на 22 юли 2020 г. е изпратил т.нар. „сигнал“ до министъра на правосъдието, в който твърди за извършени нарушения на конституцията, на Закона за съдебната власт и на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. В сигнала си Христо Любомиров Иванов отправя неотговарящо на истината твърдение, че „на 16 юли 2020 г. в съобщение и видео, споделени в социалната мрежа Twitter, г-н Гешев публикува кадри и разговор с възрастна жена, жертва на сексуално насилие. Видеокадрите и изказването на главния прокурор, направени явно от неговия екип, показват лицето на жертвата на сексуалното насилие, без да са насочени към преследване на извършеното престъпление и са публикувани единствено за търсене на PR ефект.“ Дори само тези неистини показват пълната несъстоятелност и нищожност на т.нар. „сигнал“ от Христо Любомиров Иванов.

Дирекция „Публична комуникация“ призовава Христо Любомиров Иванов, председател на политическата партия, да поднесе извиненията си за поредните му неверни и обидни твърдения, отправени по адрес на Прокуратурата на Република България“, се казва в съобщението на прокуратурата.