Христо Монов, баща на убития от Полфрийман младеж: Как съдията протестър Калин Калпакчиев ще ходи отсега нататък по улицата

0
111
Джок Полфрийман Снимка: Дарик

Австралиецът има право на втори шанс, разкайва се, твърди пастор Иводор Ковачев

Как протестърът Калин Калпакчиев ще ходи отсега нататък по улицата. Този състав няма място в съдебната система. Той може да бъде прекрасен адвокат на дявола, какъвто всъщност е, заявява в интервю за „24 часа” Христо Монов, баща на убития от австралиеца Джок Полфрийман студент Андрей Монов.

Христо Монов Снимка: 24 часа

Той бе освободен предсрочно от състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев 6,5 г. преди да изтече срокът на наказанието му от 20 г. затвор.

Калин Калпакчиев Снимка: 24 часа

Защо, след като затворническата администрация казва, че той не се е поправил, те приемат, че се е поправил на основание на характеристиката, дадена от БХК.  Виждате ли какъв удар по държавността е това, заявява Монов. Бащата твърди, че Полфрийман не е изплатил нищо от присъдената кръвнина от 400 000 лв. Единствено обезщетение, което му било дадено от съда в Страсбург, е присъдено на семейството на Монов. Австралиецът дори отказвал възнаграждение за работата си в затвора само и само да плаща нищо на близките на убития от него студент.

Полфрийман не е очаквал това предсрочно освобождаване, разкри пастор Иводор Ковачев, капелан на Централния затвор в София, пред Би Ти Ви.

Пастор Иводор Ковачев Снимка: Би Ти Ви

Според него автралиецът има право на втори шанс, защото ясно осъзнавал какво се е случило и му тежало на съвестта, твърдял, че не е искал да убива“. Пастор Ковачев обясни, че Джок е емоционален човек, който подсъзнателно се стреми да направи повече добро, за да може по някакъв начин да покрие злото. И добави – австралиецът е силно вярващ, семейството му е религиозно.