Цвета Караянчева: Парламентът нито е разпуснат, нито е спрял да работи

0
26
Цвета Караянчева

Ако се наложи обсъждане на извънредни мерки, мога да го свикам за 24 часа, казва председателят на Народното събрание

Парламентът не е нито разпуснат, нито е спрял да работи, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в NOVA

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията, е безпочвено. Ние веднага можем да се съберем и да съкратим срока за обсъждане. За 24 часа мога да свикам парламента“, категорична беше Караянчева и заяви, че обвиненията на опозицията са „пълни глупости“.

Вчера беше решено Народното събрание да започне работа на извънреден режим. Решението беше взето с гласовете на 115 от народните представители. Оттук нататък парламентът може да бъде свикван на заседания от президента, председателя Цвета Караянчева, Министерския съвет и 1/5 от депутатите.

„Работим повече от 15 мин в затворено помещение и няма възможност за разстояние от 2 метра помежду ни. С нас работят и още около 100 служители на НС. Те могат да работят от вкъщи. Ако се наложи обсъждане на извънредни мерки, мога да свикам парламента за 24 часа“, коментира Караянчева и добави, че има възможност комисиите да работят, защото заседанията се провеждат в зала „Изток“, която побира повече от 100 души.

„Защо г-жа Нинова спря конференциите си по места, ако нямаше реална заплаха“, попита Караянчева.

„Парламентарната демокрация умря, конституцията е застрашена, това са пълни глупости, трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава“, заяви категорично председателят на Народното събрание.

„Не съм очаквала гражданите да са толкова дисциплинирани. Това нещо зарежда“, коментира тя.