Челен сблъсък на Марешки с Радев: Вие сте поредният случаен президент. Изведохте мутрите на улицата

0
812
Снимка: Дарикнюз

ВОЛЯ настоява изборите да са на 28 март. Президентът отписа партията за следващия парламент

В скандална словесна схватка се превърна днешната консултация на президента Румен Радев с партия ВОЛЯ.

„Консултациите при вас са закъснели. Считаме упражнението, което правим днес, за абсолютно безсмислено и израз на уплаха, на некомпетентност, на страх да се поеме отговорност за избор на датата за вота. Считаме, че той трябва да бъде проведен на първата възможна дата – 28 март”, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки в началото.

„Чуваме за екзотични идеи за гласуване по пощата. Не виждаме разликата дали хората ще се редят на опашки в секции или в пощи“, посочи Марешки. И допълни: „Видеонаблюдението на броенето на бюлетините е най-евтиният вариант за честни избори“.

„Оценявам високо вашата откровеност, така се прави конструктивен дебат. Некомпетентно обаче според мен е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел. Вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които досега никой не е видял”, заяви Румен Радев.

„Моите консултации не са закъснели. Закъсняхте вие – законодателите, защото трябваше отдавна да сте избягали от тази отговорност, както го решихте, но поне по-рано – да прехвърлите всичко на ЦИК. Вие го направихте в последния момент”, допълни той.

Канонадата от хапливи реплики продължи.

„Вашият мандат ще се запомни с две неща – вие бетонирахте ГЕРБ и с призива „Мутри, вън“ изкарахте мутрите на площада и така прекратихте устрема на стотици хиляди български граждани, които се надяваха на промяна“, каза зам.-шефът на парламента.

„Аз мога до утре сутринта да отговарям с реплики, консултациите ги определям аз“, отвърна му Румен Радев. „Датата за изборите се определя с указ, прочетете конституцията, вие видяхте ли досега мой указ, безсмислен спор е“, добави той по повод настояването на Марешки вотът да се проведе на 28 март.

„Вие сте поредният случайно попаднал на „Дондуков“ 2, който обезличи тази институция, други неща щях да кажа, наистина пропаднал мандат“, заключи след размяна на реплики Марешки.

„Пожелавам ви да се кандидатирате за президент“, отвърна му Радев, а Марешки му напомни, че му е интересно на кое място би бил, ако я няма подкрепата на БСП. „Хората казват кой на кое място е“, беше отговорът на президента.

Съжалявам, че така реагирате. Какво наложи да променяте датата на изборите, която определихте, попита Марешки и припомни, че в поканата си към партиите Радев е записал, че разговорът е за датата на изборите.

Вие и колегата ви от другата страна разделяте хората, продължи Марешки. И ребром попита президента защо не е настоял пред Цветан Цветанов да обясни какви са били манипулациите на изборите, за които говори.

Не всеки има вашата физическа сила, отговори Радев.