100 хиляди лв. глоба за изпълнителя на ремонта на жълтите павета

0
30
Младежи къртят жълти павета до парламента на протест през 2020 г.

Столичната кметица заяви, че е поискала специална експертна намеса

Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия обем на проекта. Зоната на ремонт е само в пътните платна, а там паветата бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 хил. лв. и до този момент не само няма Акт 15, но не е платен нито един лев по обясними причини. Разбира се, че категорично не са се справили. По Закона за недвижимото културно наследство изпълнителят е глобен със 100 хил. лв. за наранени жълти павета. Това каза кметът на Столична община (СО) Йорданка Фандъкова на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление (КРПБМС).

Тя заяви, че е поискала специална експертна намеса, затова са поканени водещи експерти.

„Целта е да не се допуска след пренареждането ново разместване“, обясни Фандъкова и уточни, че в момента се прави тестов участък на площадката, на която се съхраняват паветата и когато експертите са готови, заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще отидат да видят резултата. Тя увери, че няма риск да бъдат загубени средства.

Зам.-кметът на столицата по строителството инж. Ангел Джоргов съобщи, че до края на седмицата пристига смолата, която ще скрепи жълтите павета.

„Ако времето позволява, ще се направи ремонт на един опитен участък около Народното събрание, ще се натовари силно и ще се види резултатът. Очакваме да няма никакви проблеми и ако е така, ще предложим новата технология за одобрение от Националния институт за паметници на културата за утвърждаване”.

Министър Шишков от своя страна отбеляза, че стойността на проекта е над 46 милиона лева, като 41 милиона са отпуснати по оперативната програма. Срокът за изпълнение е удължен до септември 2023 г. Вече са направени две проверки, които са чисто технологични, и каквото и да излезе от тях, то ще бъде в полза на обществото, каза той. Шишков определи като сполучливо решението проектът да бъде разделен на етапи. Главният архитект на София арх. Здравко Здравков посочи, че ако това се беше случило в Германия, нямаше на тази маса да бъдат нито арх. Джоргов, нито столичният кмет, а проектантът и изпълнителят. Регресът на този договор е 10%, което е нищожно за такъв проект, смята той.