Визитата на турския външен министър у нас започна със среща с Карадайъ

0
61
Мустафа Карадайъ и Хакан Фидан Снимка: фейсбук

Хакан Фидан е на обиколка в три страни в региона

Министърът на външните работи на Турция от снощи е на посещение в България като част от негова обиколка в три страни в района – идва от Албания и продължава към Румъния. В София визитата започна със среща с бившия председател на Движението за права и свободи.

Посещението на Хакан Фидан е по покана на вицепремиера и външен министър Мари Габриел седмици преди тя да поеме премиерския пост. Според съобщение във „Фейсбук“ на Мустафа Карадайъ срещата му е била протоколна. „Обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция“, пише в съобщението, придружено с две снимки.

На едната от тях е посланик Айлин Секизкьок, чийто мандат е към края си. В самия край на 2023 г. Фидан спомена името на своя секретар Мехмет Саит Уянък, бивш консул в Женева, като бъдещ посланик на страната в София.

Не се вижда кои са останалите присъствали. На интернет страницата на Движението за права и свободи има изключително съобщение за временния съпредседател Делян Пеевски, но няма нищо за контакти на турската делегация с партията. Възможно това да стане днес при разговори на Хакан Фидан с парламентарните групи, както е предвидено в програмата му, цитирана от българското външно министерство.

Срещата с ДПС е по-малко от месец преди националната конференция на партията, на която трябва да бъде избрано ново ръководство, пише „Дневник“.

Турският външен министър ще има срещи и с представители на изпълнителната власт и с главния мюфтия.В последните почти тринайсет години Хакан Фидан, чийто баща е кюрд, не е оглавявал турската Национална организация за разузнаване (MIT) само в продължение на месец. На 10 февруари 2015 г. подава оставка въпреки настойчивите съвети на тогавашния президент Реджеп Тайип Ердоган да не го прави – смята, че има шанс да е следващият външен министър на Турция. Малко над осем години след тази случка той все пак стана първи дипломат на Турция, назначен през юни 2023 г., след като Ердоган спечели най-оспорвания президентски вот от 20 години.

В Тирана той разговаря за стратегическо партньорство, бизнес, религиозни и образователни отношения, израелско-палестинския конфликт в Газа, борбата с тероризма и темата за Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за неуспешния опит за преврат през 2016 г., съобщи БТА. Преди да потегли на обиколка външното министерство в Анкара посочи още, че делегацията ще има срещи с местни представители на турския бизнес и на турските общности.

Турският в.“Сабах“ и Анадолската агенция са по-конкретни – разговорите днес ще са и с президента Румен Радев и премиера акад. Николай Денков.

В София е логично двете страни да обсъждат проблема с мигрантите, който в огромна степен зависи от действията на Анкара. Възможно е също да бъде повдигната темата за отношенията между Турция и Гърция дни, след като двете страни със сложни отношения помежду си – особено в Егейско море и Източното Средиземноморие – получиха одобрение да купят десетки нови бойни самолети.