178 хиляди българи са гласували зад граница

0
81
Николай Милков

МВнР предлага формиране на РИК „Чужбина”

Има необходимост от формиране на отделна Районна избирателна комисия (РИК) „Чужбина“, което ще улесни организацията на изборите извън страната и ще даде възможност за „по-пряко и активно участие на Централната избирателна комисия (ЦИК) в процеса, а не опосредствано през Министерството на външните работи (МВнР)”. Това заяви служебния министър Николай Милков по време на брифинг за обобщение на изборния процес. Той отбеляза, че има необходимост от формулиране на всички ангажименти на МВнР, дипломатически представителства и консулски представителства във връзка с организацията на изборния процес, по думите му има неясноти, които биха могли да бъдат по-добре регламентирани, отбелязва БТА.

Като потенциален проблем той определи реда за формиране съставите на секционните избирателни комисии (СИК) извън страната.

Изборите протекоха спокойно при добра организация. Нямаше съществени проблеми, добави той.

„Основните проблеми бяха в Турция и благодарение на бързата реакция успяхме да заменим неявилите се членове на СИК с резерви, така че комисиите да започнат работа”, добави Милков.

„58 000 души са гласувалите в Турция, 27 000 в Обединеното кралство, Германия – 22 000, Испания – 11 000, САЩ – 10 000”, съобщи още Милков.

Най-много граждани са гласували в секциите в Бурса, Люлебургас и Айндховен. От МВнР добавиха, че при следващи избори предвиждат автоматично да има около 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласува с машини.