350 пъти завишени нитрати, нитрити и амониев азот в канала на Марица

0
10
Марица

Пробите от кладенците и притоците на реката са чисти

Пробите от кладенците и притоците на Марица, взети до този момент, са чисти и не са открити вещества, които да представляват опасност за здравето на хората. Резултатите от канала, която се влива в Марица са били обаче с високи стойности на амониев азот, нитрати и нитрити, съобщи на брифинг в Хасково новият здравен министър Костадин Ангелов. Повишението е било 350-360 пъти. Водата в канала отрови 28 крави на местен стопанин.

Ангелов заедно с екоминистъра Емил Димитров са на място, тъй като второ денонощие 48 населени места в област Хасково са без вода заради притеснение от замърсяване. Емил Димитров бе лаконичен и не даде много сведения, за да не се пречи на разследването.

Към района пътуват камиони на БЧК, които ще раздадат 80 000 литра минерална вода. След като пробите от „Райново“, „Злато поле“ и „Брод“ са добри, днес обаче ще бъде пуснато захранването към осем села. Приоритетно се работи, за да може Димитровград и Свиленград да бъдат обезпечени с вода.

Костадин Ангелов обаче изрично предупреди всички граждани, дори и да им се пусне водата, тя няма да е годна за пиене и готвене, а само за хигиенно-битови нужди. Водата може да е по-мътна, а и заради високо налягане след спиране може да има и аварии.