Срещата за бъдещето на „Марица-изток“ в Раднево се провали, изгониха зам.-министър

0
76
Снимка: БНР

Миньорите и енергетиците отказаха да изслушат представителите на властта и заплашиха с нови протести

Синдикалните лидери от комплекс „Марица-изток“ отказаха да се срещнат с представителите на правителството, които пристигнаха в Раднево за обсъждането на Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Те изгониха заместник – министърa на енергетиката Красимир Ненов.

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с месец – за това настояват от синдикатите в държавните „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица -изток 2“. Срокът за предаването на документите в ЕК е до края на септември. В плановете трябва да бъдат заложени разкриването на конкретни предприятия с висока добавена стойност, които да създадат реални работни места, каза Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ 2.

Стотици миньори и енергетици се събраха пред Културния дом в Раднево, където в 10 трябваше да започне обсъждането на Териториалния план. Заместник – министърът на енергетиката Красимир Ненов се опита да се обърне към протестиращите. Това намерение беше посрещнато с освирквания и скандирания „оставка“.

Синдикалните лидери, миньорите и енергетиците отказаха да изслушат представителите на властта и заплашиха с нови протести.

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на Министерския съвет.

Пред журналисти зам.-министър Ненов опроверга тиражираната вчера информация за фирми, близки до „Продължаваме промяната“, сочени за бенефициенти по териториалните планове. Той подчерта, че въпросните планове не предвиждат никакви ограничения за работата на въглищните топлоцентрали и мините, като напомни, че все още националният план за енергетиката и климата, „който да показва как в бъдеще ще се развиват мощностите, какъв ще бъде енергийният баланс“ не е актуализиран.

Междувременно на закрита среща в Раднево се събраха старозагорските депутати на „Възраждане“, синдикалисти и кметове на общини от региона, за да обсъдят общи действия, ако се стигне до одобряване на териториалния план за Стара Загора в предложения от правителството вариант.