6 кв./м жълти павета са изкъртени от „въстаниците“ след вчерашния протест

0
64
Младежи къртят жълти павета до парламента.

Това са установил екипи на Столичния инспекторат и регионалния исторически музей. Жълтите павета са със статут на културна ценност

6 кв./м са изкъртените жълти павета в района на пл. „Независимост” и бул. „Цар Освободител” след протестите в сряда. Това е установила проверката на място от екипи на Столичния инспекторат и регионалния исторически музей.

Изкъртени са още гранитни павета, тротоарни плочи, бордюри и камъни, съобщават от Столичната община.

Рано тази сутрин зоната около Министерския съвет, президентството и БНБ е почистена. Извозени са 10 камиона отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама. Събрани са и извадените жълти и гранитни павета, плочи и камъни.

На място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителна шахта около куполите на Ларгото. На парапета при подлеза на президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла.

Столична община предприема необходимите действия съвместно със СДВР за установяване на самоличността на гражданите, които по време на вчерашните протестни действия изваждаха жълти павета. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията.

Жълтите павета на София са със статут на културна ценност и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство.

За 2 септември 2020 г. от Столична община са издадени три съгласувателни писма за провеждане на протестни действия в района. Съгласно Закона за събранията организаторите им носят отговорност за причинените вреди по време на провеждане на събитията и са длъжни да осигурят почистване на мястото след края на мероприятието.