87% от собствениците на заведения са против протестно отваряне

0
17
Евгени Зумпалов Снимка: Кадър/БНТ

Пратили писмо до правителството с искане за отваряне на 4 февруари

Ресторантьорите се отказаха да отварят протестно от днес, а причината е, че ако го направят, ще носят наказателна отговорност за нарушаване на мерките. 87% от членовете на Сдружението на заведенията в България са заявили, че са против такова протестно отваряне, заяви пред БНТ председателят му Евгени Зумпалов.

Нарушението на забраната носи освен парична санкция и наказателна отговорност до 5 години. „Те осъзнават своята отговорност, но не подкрепят решенията на Националния оперативен щаб. Това са две коренно различни неща“, подчерта Зумпалов и отбеляза, че от щаба дават решения, които всеки път са различни.

На протеста пред Министерския съвет членовете на сдружението поискаха отваряне на 1 февруари. Сега разчитат да отворят на 4 февруари, в петък са изпратили писмо, очакват отговор.

„Но най-важното в тази ситуация е да имаме отговор кога отваряме и кога затваряме, при какви бройки“, подчерта Евгени Зумпалов.

„Ние не искаме да са затворени моловете и фитнесите, нашето искане беше да се отвори всичко, след като нашите резултати са добри и бройките са малки“, заяви той.

От сдружението осъждат остро колегите си, които работят нелегално.

„Не става дума някой да е бил в сивия сектор, ние твърдим, че нашият бранш е най-белият в държавата и го доказахме онзи ден на площада – толкова усмихнат, позитивен и спокоен протест не е имало от 90-а година. Всички са декларирали това, което законът им позволява. Нашият бранш е най-светлият, защото в него няма държавни субсидии, няма обществени поръчки, няма европейски програми, няма корупционни схеми“, допълни той.

С министър Деница Сачева работят добре и тя е направила така, че прословутите 24 лв. да стигнат до тях, каза още Зумпалов.