БНБ: Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България

0
101
Българската народна банка

Добре е политиците да се въздържат от непремерени изказвания, се казва в съобщшението на централната банка

Бойко Борисов не е собственик на банка и не участва в органи на управление на търговски банки в България, съобщи БНБ. Вчера вътрешният министър Бойко Рашков каза, че лидерът на ГЕРБ има банка.

Ето целия текст на съобщението:

По повод на постъпили запитвания и публични коментари предоставяме следната информация:

Председателят на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България.

Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език.

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България.

Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка.

Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания.