Болниците в Благоевград свършиха лекарството ремдесивир

0
52
Снимка: Pixabay
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Липсват и предпазни средства и антигенни тестове

Регионалната лекарска колегия в Благоевград сигнализира за липса на предпазни средства, антигенни тестове и препарата ремдесивир в болниците.

В условията на прогресивното увеличаване на заразените с коронавирус и усложненията при много пациенти, налагащи болнично лечение, все още няма адекватна реакция от държавата по отношение на снабдяването“, заяви пред БНР председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Георги Георгиев.

„Очакват периодично, както индивидуални предпазни средства, така и бързи антигенни тестове. За съжаление вече от няколко месеца ние не получаваме такива. От колегите чувам, че много по-малко като количество и много по-трудно се доставя ремдесивирът“, допълва той.

По думите му медиците от болничната и доболнична помощ са притеснени и от новите наредби и постановления, които им вменяват отговорности, но без гаранции за заплащане на дейностите от здравната каса.

„Всички дейности, които ще свършим, трябва да бъдат обезпечени. Болниците трябва да имат възможност да си го позволят, защото отзад седят фармацевтичните фирми, от които ние няма как да вземем лекарствата и да не се разплатим с тях“, каза още д-р Георгиева.

Според председателя на лекарската колегия в Благоевград има сериозни пропуски в организацията по посрещането на поредната Covid вълна.