БСП се разграничи от министрите си в служебния кабинет

0
39
Корнелия Нинова Снимка: кадър

Никога не сме имали намерение да ги изключваме и те остават членове на БСП, увери Корнелия Нинова

БСП се разграничава от членовете на Националния си съвет, назначени за служебни министри, в нарушение на устава на партията и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло. Това гласи декларация, приета на днешния пленум на социалистите, обяви лидерът им Корнелия Нинова.

Тези, които са назначени за министри, зам.-министри и областни управители участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат и като представители на БСП, подчерта председателката на партията след пленума. На въпрос дали Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев ще бъдат изключени или наказани по друг начин, тя бе категорична: „Ние се разграничаваме от тях и не носим отговорност за действията им. Никога не сме имали намерение да ги изключваме и те остават членове на БСП“.

Нинова отговори и задочно на вицепрезидента Илияна Йотова, която по-рано коментира, че много социалисти не разбирали поведението на партийното ръководство по казуса. „Партията се произнася чрез колективните си ограни. Лични изречения и решения няма. Не знам от чие име или от кой партиен орган говори г-ж Йотова“, заяви лидерът на БСП.

Националният съвет се събра днес, за да формулира стратегията и приоритетите на левицата за предстоящите избори. На заседанието се очакваше да бъде утвърдена и структурата на националния предизборен щаб, ясни са и водачите на листи.

В коалицията „БСП за България“ остават тракийските дружества и „Екогласност“, отпадат „Нова зора“ и комунистическата партия. Ще има споразумения за подкрепа с около 10 други леви партии.

Шефът на националния предизборен щаб Борислав Гуцанов уточни, че платформата и програмата ще се приемат на следващото заседание на Националния съвет, кампанията ще е позитивна с ясни послания какво ще постигне БСП след 2 октомври. Акцент ще са ясните и сигурни доставки на газ и да има сигурност в българските семейства. „Както и за социалните придобивки, които успяхме да направим за 7 месеца – как ще ги разширим, за да видят перспектива младите семейства и пенсионерите“, добави Гуцанов./24 часа