Д-р Брънзалов: Голяма част от населението изтезава здравната ни система

0
83
Николай Брънзалов

Според него с ковид зоните са допуснати няколко грешки

„При 80% заети легла, което е най-тежката четвърта степен, тези мерки продължават да не се спазват“, коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз, за обявения от правителството нов план за справяне с ковид кризата.

„Определено има голямо значение какъв процент от интензивните легла са заети, тъй като различните вълни достигат една определена заболеваемост. Надявам се това да е един правилен критерий относно това какви мерки ще се взимат, въпросът е доколко те ще бъдат спазени“, категоричен е лекарят.

„Голяма част от населението, къде съзнателно, къде не, буквално изтезава здравната ни система, но бъдещето ще покаже дали ще има резултати, аз съм оптимист. България се радва на голям брой легла спрямо населението, но през тези две години човешкият ресурс е или изтощен, или доста намалял. Не може само защото ние имаме лекари и съответно здравни заведения, които могат да поемат съответния контингент, да не правим нищо, за да не се случи това“, обясни д-р Брънзалов.

Според него, с ковид зоните са допуснати няколко грешки. Те се откриват не навреме, не са хомогенно разпределени на територията на страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени.

„В ДКЦ-то, в което аз работя, има добра колаборация, екипите работят добре заедно, но въпреки това има опашки. Тези зони трябва да бъдат много повече, да не се занимават с излишни функции освен диагностициране, да не се занимават толкова много с лечение, отколкото с диагностика, например защо трябва да се прави диаграма на всеки в ковид зоната“, посочи медикът.