Държавата преговаря с „Лукойл“ за намаляване на цените на горивата

0
40
Росен Христов

Енергийният министър се надява скоро да има резултати

На среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл-България“ са били обсъдени възможните мерки за понижаване на цените на горивата у нас. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов.

Срещата е била по инициатива на Христов и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„От другата седмица стартираме съвместна работна група с представители на двете компании, за да намерим някакво решение за трайно оптимизиране на цените на горивата за крайните потребители. Това е един от приоритетите на нашите министерства и на кризисния щаб“, обясни енергийният министър.

„Надяваме се в скоро време да имаме осезаеми резултати“, каза Росен Христов.

„Бяха проучени всички възможности на държавата, подготвени сме и чакаме следващата седмица. Работодателите и синдикатите ни казаха, че не всеки от нас усеща цените на горивата като цени по бензиностанциите. Но за физическите лица поне има някаква помощ, а за бизнеса няма“, заяви от своя страна министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той припомни, че горивата са компонент от цената на всяка една стока, която потребяваме. „При инфлация над 17% в България, която е по-висока от средната за ЕС, сами разбирате, че това е една възможност да укротим тази инфлация. Ако успеем по някакъв начин да овладеем цените на горивата, това ще бъде успех, който ще бъде и успех за българския бизнес“, подчерта още Стоянов.