Ден на траур в Бургас в памет на загиналите полицаи

0
10
Загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев (вдясно)

В Бургас и в цялата област днес е обявен ден на траур в памет на загиналите полицаи.

Те загубиха живота си вчера сутринта на кръстовище „Трапезица“, след като автобус, превозващ мигранти, блъсна патрулката, в която са се намирали.

Единият загинал е на 43 години, командир на отделение от Първо районно с 18 години стаж. Вторият загинал е също от Първо районно със 7 години стаж в системата.

Шофьорът на автобуса не се подчинява на подадения сигнал със стоп палка от служителите на реда и започва преследване. Полицейският патрул прави опит да препречи пътя на шофьора на автобуса, който губи контрол и помита както полицейската кола, така и два павилиона. В автобуса е имало 47 мигранти – мъже, жени и деца.

В памет на загиналите полицаи всички фестивали и концерти, насрочени в програмата на Община Бургас за 25 и 26 август бяха отменени, съобщиха от общината.

Театралните постановки започват с минута мълчание. Флаговете на пл. „Атанас Сиреков“, както и на входовете на града, са спуснати наполовина.

Кметът на Бургас Димитър Николов изказа своите съболезнования на семействата и близките на загиналите.

„Изказвам своите дълбоки съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които изгубиха живота си при изпълнение на служебния си дълг.

Трудно се намират думи при такава трагедия и тежка загуба.

В нашата памет те ще останат като доблестни мъже, ненавреме отишли си от този свят.

Поклон пред паметта им.“

Общо петима са задържаните след инцидента, отнел живота на двамата полицаи. Това са трима сирийци и двама българи, като двама от сирийските граждани бяха задържани при специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай.

В разследването е ангажиран целият ресурс на Окръжна прокуратура Бургас, привлечен да участва е и експертът проф. Станимир Карапетков.

Продължава работата за изясняването на всички факти и обстоятелства.