Денков: Ако учители откажат зелен сертификат, ще преподават дистанционно

0
129
Николай Денков Снимка: БТВ

Или ще бъдат тествани всяка седмица, заяви министърът

В момента ситуацията в няколко града е критична. Мисля, че МЗ трябва да бъде подкрепено в мерките, които то смята за правилно. Дали зеленият сертификат ще стане задължителен за системата на образованието – ние ще ги подкрепим. Това, което сме казали, е да има месец период за въвеждане, заяви просветният министър Николай Денков пред БТВ.

От думите му стана ясно, че ако учители не искат все пак да се ваксинират, то те ще бъдат тествани всяка седмица. „Или ще трябва да преподават дистанционно“, добави Денков, подчертавяйки, че това е много нежелан вариант.

От думите му стана ясно, че тестовете ще се плащат или от бюджета на Министерството на здравеопазването, или от този на МОН.

„Нямаме бюджет за тези тестове. Предстоят разговори“, заяви Денков.

Проблем се явява и как ще се отчитат преболедувалите преподаватели, ако те нямат PCR.

„По отношение на затваряне на училища – решенията се вземат от здравното министерство“, посочи още Денков.

Дали ще има промяна във формата на обучение в училищата – това зависи от МОН, уточни той.

„МОН не затваря нищо. Разберете го това. Ние организираме обучението в зависимост дали е отворено или затворено. Казали сме какви са критериите. Директорите се оплакаха, че трудно могат да проследят кои са болни, кои – не“, коментира проф. Денков.

Най-много карантинирани учители има във Видин. Учениците там са 3,96%. В Плевен и Кърджали са много по-малко карантинираните учители и деца.

Образователният министър каза, че продължа кампанията по „убеждаване“ за ваксиниране.

„Масово тестване без съгласие на родителите ние не можем да направим“, категоричен беше той.