Депутатите намалиха коледната си ваканция. Тома Биков: Измислете тогава качествена програма, за да не си разхождаме само костюмите

0
316
Снимка: архив

Ще почиват от 24 декември до 4 януари

Коледната ваканция на депутатите ще бъде от 24 декември до 4 януари. С голямо мнозинство народните представители приеха предложението на Андрей Гюров от „Продължаваме промяната. От 212 гласували в залата, 181 бяха „за“, 20 „против“ и 11 парламентаристи гласуваха „въздържал се.

Според сега действащия правилник, който е наследен от предходното НС, депутатската ваканция е от 22 декември до 10 януари. Приетото предложение на ПП предвижда народните представители да почиват работните дни между Коледа и Нова година освен официалните. Реално те ще излязат във ваканция от 24 декември и ще се върнат на работа след 3 януари.

Освен това предложение Народното събрание гласува и още едно, което беше внесено от Виктория Василева от „Има такъв народ“. То предвиждаше отмяна на коледната ваканция, но не събра достатъчно подкрепа в пленарната зала.

„Винаги е било гнусно как предишните депутати си правиха дълги ваканции, много по-дълги от тези на обикновените граждани. Вие не сте богове, пичове!“, заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от ИТН, подкрепяйки предложението за отмяна на коледната ваканция.

„Аз не се чувствам пич и принизяването на тази институция е обидно за всички, които присъстват. Народните представители сме обикновени хора, но нямаме право на отпуска като останалите служители. Всеки има семейство, всеки има право на почивка“, контрира го Росица Кирилова от ГЕРБ.

„Измислете тогава качествена програма, за да не стане така само да си разхождаме костюмите тук“, апелира нейният съпартиец Тома Биков от парламентарната трибуна.