Депутатите поправиха грешката – таксата за транзит на руски газ ще се плаща от ползвателите

0
319
Снимка: БНТ

До момента „Булгартрансгаз“ дължи 250 млн. лева на държавата

Депутатите гласуваха на първо и второ четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те решиха енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора и ще бъдат събирани от Агенция „Митници“ и НАП.

Измененията бяха внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

С решението от събирането се освобождава „Булгартрансгаз“, което бе длъжно да плаща 6 млн. лв. на ден и към момента вече дължи 250 млн. лв на държавата. Целта е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа, посочват вносителите.

За засегнати от таксата се обявявиха Сърбия и Унгария, които са зависими от вноса на газ от Русия. България не потребява руски природен газ от две години, но страната ни е транзитьор на синьо гориво.

„Със сега действащата разпоредба в чл. 5Б се вменява едно непосилно задължение на нашия преносен оператор, а именно той да събира и да е задълженото лице пред митниците да внася средствата, свързани с пренос на природен газ с произход Русия“, обясни Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

„Нека сметнем 511 000 мегаватчаса по 20 са 10 млн. и нещо на ден и това е твърдият резервиран капацитет. Газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната и да даде на Асен Василев, но ако не може да ги събере, защото исканията са в разрез с международни договори, то ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице“, добави Пламена Митова от ИТН.

„Прави се само една корекция, която да изясни към кого трябва да бъде насочен ангажиментът за вноската. Няма нищо фатално в това. „Булгартрансгаз“ е важно дружество, и по регламент, той няма как да бъде товарен с ангажименти, които не са му свойствени“, обясни и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова.

Според нея не трябва да се допуска дружеството да влезе в дългова спирала, или да трупа данъчни задължения. Трябва да бъде финансово стабилно, защото е важно за енергийната сигурност на страната.