На първо четене депутатите приеха пенсиите да бъдат преизчислени от 1 юли

0
136
Снимка: архив

Не се знае дали ще стигне времето за второ четене. За актуализацията трябват 1.1 млрд. лева, а те не са предвидени в бюджета

След бурни дебати депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г.

Въпросът е обаче дали въобще ще се стигне до окончателно приемане на промените, защото най-вероятно 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато следващата седмица, съобщава Днес.бг.

И все пак засега приетите промени от НС предвиждат всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година – 2018. Тогава той е бил 890,90 лева. По време на дебата червената шефка Корнелия Нинова отсече, че за един месец работа този парламент не е приел нито един закон в интерес на хората.
„Приет е само Изборният кодекс. Това говори, че си гледате партийния и личния интерес, а най-големият проблем в страната е бедността и неравенството, които, уви, след кризата не само, че не намаляват, а се увеличават“, коментира тя.

Според нея единият от източниците за актуализация на пенсиите е Сребърният фонд, в който има 3,3 млрд. лв. за пенсии.

Мика Зайкова от ИТН отсече, че има пари в държавата. „Вие гласувахте да си запазите субсидията, донесохте от десет дерета вода, за да докажете, че трябва да си запазите милиончета субсидия, а сега за пенсионерите няма пари. Финансовият министър каза, че финансовия резерв е в прекрасно състояние. 185 милиона на месец трябват за актуализацията на пенсиите, 1 милиард и 110 милиона до края на годината, ще намерите пари“, отсече тя.

Димитър Главчев от ГЕРБ й отговори, че субсидията не отива в приходната част на НОИ, за да бъде използвана за пенсии. „Това, което се предлага, трябва да мине през актуализация на бюджета, трябва да има редовно правителство, за да актуализира, това е начинът“, настоя той.

Според Георги Ганев от ДБ не може да се приемат така урбулешката закони, защото има сериозни разлики между сметките на БСП и сметките на НОИ.

„Няма ги парите, това е помен не с чужда пита, а без пита. Тези пари не съществуват, това, което можем да направим, е да запалим една искрица надежда, която да бъде удавена след седмица и да умре. Проблемите с пенсии са поради три причини – застаряващо население, намаляващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст. Физически е невъзможно един работещ да издържа двама пенсионери и тези двама пенсионери да живеят добре“, обясни той.

Според Това Биков от ГЕРБ разговорът за увеличаване на пенсии е свързан със скок на осигуровките.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че ако депутатите приемат предложението на БСП, ще завещаят празен чек на следващото Народно събрание. По думите му това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година.

„Това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. до края на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО. Тези пари ги няма. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за април и май“, заяви още Адемов.

Според Рамадан Аталай от ДПС предложението на БСП е див популизъм.