Депутатите си вдигнаха заплатите на 10 000 лева месечно

0
58
Старата сграда на парламента се нуждае от ремонт, който ще трае 3 г. Снимка: архив

При изпълнение на допълнителни задачи народните представители могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение

Заплатата на редовия депутат, който дори не разполага с докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на 10 хиляди лева. Това става ясно от предложенията за новия правилник на Народното събрание, които вчера депутатите в ресорната комисия разглеждаха, пише „Гласове“. При изпълнение на „специални“ и допълнителни задачи, определени народни представители могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение. От предложението обаче не става ясно какви са тези задания и какво ще ги окачествява като извънредни.

4884 лв. стана основната заплата на депутатите през март. Базата се определя въз основа на средното възнаграждение в страната за тримесечие. Това означава, че 25% от основната заплата са 1221 лв. Общо стават 6105 лв. месечно.

Депутатите получават и допълнителни бонуси – като членове на комисии, председатели на парламента, на групи и на комисии, за докторски титли и трудов стаж.

Традиционно те участват в по две комисии. За работата си във всяка им се полагат по 15% над заплатите, или допълнителни 732 лв. Така с участие в две комисии и с бонуса от 25% заплата им може да стигне 7569 лв. за месец. Към тях се прибавят и представителни разходи, които досега бяха почти безотчетни и които доближават 3 000 лв. на месец.

Най-високо е възнаграждението на председателя на парламента – 55% над заплатата, или общо 7570 лв. С участие в две комисии и бонус за допълнителни задачи заплатата му стига 10 255 лв.

Народните представители от парламентарните групи и нечленуващите в група трябва да обявяват на всеки три месеца на интернет страницата на НС информация за изразходваните средства, като се посочват и получателите на парите, записа в друга разпоредба парламентът.

Признават се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт – първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Няма да се признават за разходи обаче, ако депутатите ползват за служебни цели частни автобусни линии.

Народният представител не може в това си качество да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една двайсета вместо досегашните една десета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец.