Доц. Стойчев: ГЕРБ ще предложи кабинет от експерти извън всякакви партии

0
199
Кадър: Нова тв

В ГЕРБ и Борисов има желание за работещо правителство, каквото и да е то, за да се ограничи властта на Радев, категоричен бе политологът

ГЕРБ ще предложи правителство от хора, които нямат нищо общо с политиците, от изцяло нови фигури, много трудно за отказване от други съображения, освен чисто партийните. Това предположи политологът Стойчо Стойчев пред Нова тв.

Правителството ще е от същия порядък като това на проф. Николай Габровски, дори може да се търсят хора, които никога досега не са имали досег с каквито и да е партии, за да не може да бъдат отхвърлени с обяснението, че са партийци, допълни той. И попита: ако ги отхвърлите тях, с какви очи ще искате подкрепа.

Стойчо Стойчев

В ГЕРБ и Борисов има желание за работещо правителство, каквото и да е то, за да се ограничи властта на Радев, категоричен бе Стойчев.

Много по-лесно щеше да бъде, ако ПП-ДБ бяха първи, да получат от ГЕРБ подкрепа, без ангажименти в правителството с министри. Все пак те могат да бъдат бламирани по всяко време в НС. Но сега ситуацията става много по-сложна, защото ПП има имидж и образ на антиГЕРБ реторика и е немислимо да сменят това мимоходом, ще бъде електорална катастрофа за тях. Така че задачата стана изключително трудна, понеже ПП не можаха да спечелят изборите, анализира политологът.

Мнението на ДБ е по-нюансирано, но това не означава, че ще има разединение в коалицията. Мисли за кабинет с експерти. За Христо Иванов е много по-изгодно. Те виждат за себе си много повече ползи да има кабинет, отколкото да ходим на нови избори, каза журналистката Мира Баджева.

Хартиената коалиция има мнозинство и могат да управляват 4 г. спокойно, даде пример обаче пиар експертът Любомир Аламанов. Според него ще се намерят аргументи в ГЕРБ да бъде свалена забраната за коалиция с БСП.

ДБ много добре знаят какво е да си в коалиция с ГЕРБ, след такава не влязоха в парламента, допълни Аламанов.

ПП правят много възможно не просто изваждането на Борисов, но и връщането на партията на бял кон във властта. Когато казваш, че няма да подкрепиш, оставяш възможност на опонента ти да казва, че ти страдаш от политически инфантилизъм, защото искаш само ти да редиш политическия шах, коментира политологът Любомир Стефанов. Впоследствие ПП не може да направи нищо в парламента, без едни пръсти да натискат едни копчета. И тогава групата на ГЕРБ ще трябва да стои там, за да не се окаже накрая, че ПП не иска да работи с ГЕРБ, но й се налага да работи с ДПС, предупреди той.

При всякаква ситуация на ПП може да се наложи да работи с ДПС, както преди години се наложи на Борисов. ДПС винаги е другар, който помага, когато трябва да се гласува бюджета или други важни неща, допълни Стойчо Стойчев.