ДПС чака покана за разговори от Мария Габриел

0
53
избори
Мустафа Карадайъ

Заявката на ГЕРБ да говорят с останалите политически сили е положителната стъпка в тази ситуация, каза Мустафа Карадайъ

ДПС очаква да получи покана за разговори от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, заяви в кулоарите на парламента председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ.

Първо, към настоящия момент имаме кандидат за министър-председател, ако получим покана, ще се отзовем да видим какви приоритети ще ни се представят и каква формула, обясни той.

В момента имаме обявен кандидат за министър-председател, да чуем от нея поне три или пет приоритета, какво ще обяви като намерения, обясни позицията на ДПС председателят на партията. Мисля, че и Габриел не е очаквала и не е направила цялостна програма за управление, но поне намеренията, приоритетите да чуем, да видим каква формула за правителство предлага, защото много различни формули чухме за последните две години, допълни политикът. Сега в момента нашата оценка е, че това е правилният подход. Ако по този начин се реагираше в предишните парламенти, може би те щяха да произведат като управление нещо много по-стабилно, подчерта депутатът.

Процесът се развива, вече имаме извървяна една стъпка напред, за последните две години и половина имаме кандидат за премиер, обявен от първата политическа сила, и то не в зала за гласуване, а достатъчно рано и навреме, изтъкна председателят на ДПС. Той добави, че заявката на ГЕРБ да говорят с останалите политически сили в Народното събрание, е положителната стъпка в тази ситуация.

Да вървим стъпка по стъпка, с разум, с отговорност към проблемите на хората и държавата и в диалог мисля, че може да се намери онази необходима формула за тази ситуация, в която се намираме, посочи Карадайъ.

За кандидатурата на Мария Габриел припомни, че по конституция има разпределени отговорности и ДПС се надява да няма еднолични решения, защото Министерският съвет е колективен орган. По-скоро трябва да възстановим нормалността в политиката и да се върнем към основата, правилата, а не в търсене на месии, да очакваме, че някой отнякъде с магически пръчки ще решава проблемите, смята Мустафа Карадайъ.