Драгомир Стойнев от БСП за казуса АЕЦ „Белене“: Втори път Кирил Петков си позволява да казва кой проект е рентабилен и кой не

0
202
Драгомир Стойнев Снимка: БТВ

Големият въпрос е какво крепи тази коалиция – желанието да направи нещо добро за България или жаждата за власт, коментира Теменужка Петкова. ПП и ДБ не виждат напрежение заради „Белене“

Партиите от управляващата коалиция реагираха след позицията на БСП към Кирил Петков по отношение на АЕЦ „Белене“ и увериха, че нямало напрежение.

Социалистите първо пуснаха позиция, а после в НС напомниха, че пише друго в коалиционното споразумение.

„От БСП винаги сме заявявали, че сме за развитието на ядрената енергетика, БСП винаги е искала България да остане част от Европейското ядрено семейство и ние считаме, че имаме нужда от нови ядрени мощности.

Втори път Кирил Петков си позволява да казва кой проект е рентабилен и кой не. Именно в нашето коалиционно споразумение сме записали, че е необходимо да има публичен анализ. На базата на този анализ ние трябва да преценим дали имаме нужда от нови ядрени мощности, каква ще бъде площадката, какъв ще бъде типът на реакторите. Ако г-н Кирил Петков е направил такъв анализ, но той не е публичен, нека този анализ да стане публичен, така че да разберем на какво се дължи това негово мнение“, заяви в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев., цитиран от Трибюн. Коментарът му идва във връзка с неколкократните публични изявления на премиера Кирил Петков по отношение изграждането на АЕЦ „Белене“, в които той казва, че централата няма да се строи.

„Веднъж в парламента аз самият го попитах след едно интервю и му заявих, че всяка една коалиция се базира на коалиционно споразумение. Ние сме партия, която държи на правилата и искаме да видим каква е причината г-н премиерът да говори по този начин“, посочи Стойнев.

На въпрос дали би се стигнало до проблеми в коалицията, той заяви:

„Не считам, че може да се стигне до проблем, но в крайна сметка ние просто светваме лампата, с което предупреждаваме, че в крайна сметка всеки е длъжен и трябва да спазва коалиционното споразумение, за да има стабилност в страната, било то и икономическа, първо трябва да има политическа стабилност. И ние заявяваме, че сме за политическа стабилност.

БСП е партия, която е държала на политическата стабилност, да има коалиционно споразумение и това коалиционно споразумение трябва да се спазва. Затова ние искаме да видим този анализ. Защото аз не мисля, че министър-председателят говори така, без да е направен анализ. Искайте и вие този анализ да го видите. Защо той определя кой проект е печеливш и кой не“, попита социалистът.

От „Продължаваме промяната” не виждат напрежение в коалицията. Депутатът Радослав Рибарски коментира в кулоарите на парламента, че са готови на разговори с коалиционните партньори по темата строеж на нова атомна централа.

„Ние считаме, че България трябва да има атомни електроцентрали в бъдеще. Това, което заложихме в коалиционното споразумение, е да се разгледат всички възможности. И предвид промяната на таксономията, която ще включва и ядрени мощности, и природен газ като нисковъглеродни източници на енергия, смятаме, че ще продължим в тази посока”, каза той.

От „Демократична България“ са за нов анализ за това какви ядрени мощности са нужни на страната. Депутатът Христо Иванов заяви, че не вижда напрежение в коалицията:

„Не виждам напрежение, не виждам и проблем! Да, наистина, трябва да има анализ! Това изобщо не означава, че ние всички, като политици, и премиерът, като икономист, който и с енергийни въпроси се е занимавал, не може да имаме мнение и оценка за различни аспекти на перспективите на този проект. Крайните политически решения, инвестиционни и така нататък, се взимат на база на завършил проект, на анализ. Аз не виждам никакво отклонение от духа на споразумението“.

Опозицията заяви, че през последните няколко дни все по-ярко се очертават различията в рамките на управляващата коалиция.

„Напоследък не е ясно какво са се разбрали коалиционните партньори в коалиционното споразумение и какво всъщност се случва на практика“, коментира народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Тя видя различия в няколко основни направления като максималния осигурителен доход, дефицита в бюджета и строителството на „АЕЦ Белене“. „Големият въпрос е какво крепи тази коалиция – дали желанието да направи нещо добро за България или жаждата за власт“, попита депутатът и бивш министър на енергетиката.