Емил Хърсев: ББР не е част от бюджета и парите не са на данъкоплатците, изнесеното за нея не буди тревога

0
2300
Емил Хърсев Снимка: БНТ

Няма нищо ненормално лихвите да се променят и фирмите да търсят рефинансиране при по-добри условия, посочва финансистът

„Фирмите масово рефинансираха старите си заеми, които са сключени в друга обстановка, когато икономиката работеше преди пандемията, работеше с тенденция към нарастване, тогава лихвите бяха по-високи, след това лихвите паднаха, в момента в целия свят лихвите са отрицателни, естествено, че те намаляват“, коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев във връзка с изнесеното от икономическия министър за нови кредити с намалени лихви на ББР. Финансистът изтъкна, че това не го тревожи и че няма нищо ненормално лихвите да се променят и фирмите да търсят рефинансиране при по-добри условия.

„Това, че една банка е кредитирала големи кредитополучатели, не е непременно нещо страшно, напротив, имаше си проекти, които изискваха по-голямо финансиране, тук по-скоро трябва да водим спора – дали Българската банка за развитие е с предназначение да кредитира малък и среден бизнес. Тя очевидно не е правена по начин, по който може да изпълни тази функция“, бе категоричен експертът. Той поясни, че ББР е малка като физически обем спрямо банки, които кредитират малък и среден бизнес по света.

„Въпросните финансови институции имат мрежа от клонове, като спестовните каси в Германия, докато ББР има една локация с един малък кръг от персонал, за да може да си позволи да е сериозен участник на пазара за малък и среден бизнес пряко“, увери Хърсев. Според него банката би могла да финансира малък и среден бизнес у нас чрез партньорски програми през други кредитни институции, което следва да се направи.

„Но ние трябва да се замислим и кой би кредитирал и големия бизнес, кой би решавал като финансова институция и проблеми на държавата по финансиране на големи отрасли, като военно-промишления комплекс – някой трябва да го финансира и това, а този бизнес е забранен за частните банки за финансиране“, допълни Хърсев. Той уточни, че ББР не е част от бюджета, както и че парите в нея не са на данъкоплатците.

„Средствата във всяка банка се събират във финансовия пазар, сключват се договори с кредитори. Има чуждестранни финансови институции, с които ББР има заеми и оттам е привлякла ресурс. Този ресурс е част от финансовите средства на кредитния пазар, а не като част от бюджета. Тя не е част от бюджета, там не са парите на данъкоплатците“, подчерта икономистът. Според Хърсев е изключително важно да я има банката, защото тя е необходима.

„На нас ни липсва примерно механизъм на държавен фонд за инвестиране в приоритетни за държавата проекти, в Китай има трилиони в такива фондове“, припомни финансистът.