ЕС и НАТО подкрепят България за изгонването на руските дипломати

0
55
Снимка: Pixabay

ЕС изразява съжалението си по повод неоснователната заплаха на Руската федерация да скъса дипломатическите отношения с България

ЕС и НАТО подкрепят България за решението да изгони 70 руски дипломати от София и изразяват солидарността си с България, съобщи БТА. В изявление на Европейската служба за външна дейност се казва, че Европейският съюз изразява съжалението си по повод неоснователната заплаха на Руската федерация да скъса дипломатическите отношения с България в отговор на решението, което е в пълно съответствие с международното право, да експулсира 70 служители на руското посолство, действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Европейският съюз изразява пълна подкрепа и солидарност с България при тези обстоятелства и ще следи отблизо ситуацията. Подобна непропорционална стъпка от страна на Русия би послужила само за по-нататъшната ѝ международна изолация, казват още от службата на Жозеп Борел.

Говорителят на НАТО Оана Лунгеску също заяви, че решението на България да експулсира 70 руски служители като чуждестранни агентите е суверенно и трябва да се уважава.

“Съюзници от НАТО остро осъждат дългогодишното предизвикателно поведение на Русия и опитите ѝ да се намества в демократични процедури и институции и да заплашва сигурността на нашите граждани”, се казва в становището на НАТО. Алиансът изразява солидарността си с България.