Френският министър на енергетиката: „Фраматом“ е независима от Русия и ще участва в търга за ядрено гориво за „Козлодуй“

0
102
Росен Христов на срещата на енергийните министри в Брюксел

Пание-Рюнаше е казал още, че „Фраматом“ би могла и да оказва съдействие на българската страна при бъдещо разширяване на ядрената програма

Френският енергиен министър Аниес Пание-Рюнаше увери българския си колега Росен Христов, че компанията „Фраматом“ е независима от Русия и е готова да участва в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Двамата разговаряха в Брюксел, където вчера се проведе среща на енергийните министри.

Пание-Рюнаше е казал още, че „Фраматом“ би могла и да оказва съдействие на българската страна при бъдещо разширяване на ядрената програма.

Двамата са обсъдили възможностите за сътрудничество в сферата на енергетиката, като фокусът бил върху геотермалната и ядрената енергетика.

Българският министър е разказал за пилотните проекти в страната ни, в които се ползва геотермална енергия за отопление и охлаждане за детски градини и ясли. Той обяснил, че използваните в тях термопомпи са френски и те са предпочитан производител, което е добър сигнал за обмисляне на френска инвестиция в България.

Очаква се коментираните на срещата теми да бъдат оформени в бъдещ меморандум за разбирателство между двете страни.