Генчовска очаква от Скопие конкретни действия за необратимо изпълнение на договора

0
30
Теодора Генчовска

Австрия иска преговорите със Северна Македония и Албания да започнат през юни

„Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на договора от 2017 г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.“ Това заяви пред журналисти министърът на външните работи Теодора Генчовска, която проведе среща у нас с министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг.

Генчовска посочи, че двамата са разговаряли и за европейската перспектива на Западните Балкани.

„Подчертах пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония. Същите са възможни обаче единствено с общи усилия“, допълни тя.

От своя страна министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг заяви, че позицията му е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат още през юни.

„Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, уточни той.