ГЕРБ и ПП/ДБ ще внесат някои законопроекти съвместно, искат конституционно мнозинство

0
111
Десислава Атанасова

Дали ще има правителство и с кой мандат ще е то, зависи от усилията на всички нас, заяви Десислава Атанасова

Обща законодателна рамка, включваща и възможността за общи законопроекти смятат да внесат двете най-големи формации в парламента. ГЕРБ и ПП-ДБ дадоха съвместна пресконференция, на която внесоха яснота за преговорите, които по-рано започна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Някои от законопроектите ще внесем съвместно. Това ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество. Това включва част от правната реформа, домашното насилие и други. Започнахме разговор и за конституционна реформа. Убедени сме, че дълбока реформа на правната система би могла да стане единствено и само чрез такава.“ Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ от кулоарите на парламента.

„Никой не говори за семейно-имуществена общност в тези разговори. Единствено си поставяме за цел НС дa избере своя предсeдател, зам.-председател, да има своята програма, която е важна за България. И вчера всяка ПГ демонстрира различен подход, и се радвам, че имаме възможност за диалог. Само преди месеци това не бе възможно, преди година да не говорим. Това е стъпка в правилната посока, в това да върнем нормалността, добрия тон, да обсъждаме тук, в НС, важните за държавата приоритети. Никой не говори за посолства, нито за брак“, добави Атанасова.

„Ако не постигнем съгласие, би било недопустимо да приемем бюджет – популизмът ще вземе връх, тези, които сме тук, сме наясно с това. Дали ще има правителство и с кой мандат ще е то, зависи от усилията на всички нас. Коалиция ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин да излезем от политическата и социалната криза, и да преодолеем всички предпоставки по път, различен от евроатлантическия, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което стои зад него“, добави още Атанасова.

„Започваме с уточняването на онзи необходим минимум от големи национални задачи, с които всички сме съгласни. 5 кампании говорихме за тях, няма особена новина. Опитваме се да ги използваме като основа да стартира НС поне за една сесия и предпоставка, след това за определено съгласие по формулата да бъде подкрепен председател, за да бъде пуснат парламентът, след това – излъчване на правна и бюджетна комисия, както и конституционната комисия, която да започне работа по тема, без която България не може да тръгне напред“, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.