ГЕРБ ще предложи отново следващата седмица създаване на временна комисия за меморандума с GEMCORP и IP3

0
99
Десислава Атанасова

Част от управляващото мнозинство, т.нар. „демократи“, са смокиново листо на руските интереси в България, заяви Десислава Атанасова

Следващата седмица ГЕРБ отново ще предложи създаване на временна комисия, но конкретно за GEMCORP и IP3, обяви на брифинг председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това стана, след като мнозинството отхвърли по-рано в пленарната зала предложението за създаване на временна комисия за всички меморандуми, сключени от служебните правителства на Стефан Янев и настоящия кабинет. Предложението беше отхвърлено без никакви дебати в зала, съобщи Tribune.

„Част от управляващото мнозинство, т.нар. „демократи“, са смокиново листо на руските интереси в България“, обяви Атанасова. Тя изрази надежда, че на „Демократична България” най-накрая разумът ще им проблесне и представителите й в парламента ще подкрепят решението.

„В противен случай трябва да си изчегъртат от името поне думата „Демократична“, отбеляза Атанасова.

Колегата й Томислав Дончев напомни, че предложението за комисията е отхвърлено в режим на пълна тишина.

„Тишината винаги има контекст, а тази беше срамна и гузна“, коментира Дончев. Според него има два варианта управляващите да не искат въпросната комисия да съществува – или има нещо нередно в сделката, или министър-председателят се е подхлъзнал в Гранитна зала и се е подписал на меморандума без да иска и няма кой да ни обясни нищо.

„В деня на подписване на меморандума беше излъгано за компанията, с която е подписан. Оказа се, че министерство на енергетиката е публикувало информация за съвсем различна компания и че е подписан договор с офшорка. Излъгаха и за проверката, възложена на ДАНС – такава предварителна проверка не е имало. Беше възложена повторна проверка, резултатите от която все още не са оповестени. Министър-председателят не знаеше с кого е подписал договор. Компанията е свързана с руски капитали”, припомни още депутатката Десислава Трифонова.

Създаването на временна комисия за разглеждане на подписаните меморандуми и писма за намерения от членове на правителството за периода 12.05. 2021 до 20.04 2022г. бе отхвърлено в пленарна зала със 73 гласа „за“, 87 – „против“ и 8 въздържали се.