ГЕРБ: Служебното правителство тайно приело да увеличи корпоративния данък на 15%. Радев да обясни!

0
216
Снимка: кадър

Откъде българските граждани трябва да научат, че правителството се е присъединило към инициативата на Г-7 за повишаване на данъците, попита Томислав Дончев

Служебното правителство е приело решение, с което се включва към държави, готови да увеличат корпоративния си данък на 15 процента. Това предупредиха от ГЕРБ на извънреден брифинг, предаде  Novini.bg.

От изказването на представители на най-голямата политическа партия у нас заявиха, че решението е било взето на заседание на Министерския съвет на 30 юни. Точката е била 17-а в дневния ред.

От ГЕРБ настояват служебното правителство да излезе и да даде своите публични обяснения за своята инициатива. Според тях позиция за вдигането на корпоративния данък трябва да дадат и политическите сили, както и президентът Румен Радев, с чийто указ бе назначена сегашната власт.

Томислав Дончев напомни, че действията на служебното правителство се фокусират върху интервюта по медиите, даване на брифинги и акции. Той обърна внимание, че сегашния кабинет има ограничен мандат, а и не е избран от гражданите.

„Това е служебно правителство, функциониращо без парламентарно мнозинство. Политическият морал не предполага то да се ангажира с решения. Откъде българските граждани, предприемачи, работещи, трябва да научат, че правителството се е присъединило към инициативата на Г-7 за повишаване на данъците. Най-наблюдателните представители на бизнеса могат да го научат от сайта на ОСР“, каза Томислав Дончев.

„Служебното правителство е вербално свръхактивно. Негови представители говорят толкова много, че не ми е ясно кога работят. Имаме нови жанрове – риалити от баня и селфи от източен язовир. По-същественият въпрос е защо тук има тишина. Защо има тишина? Ние настояваме да чуем позициите на партньорите в съвета за тристранно сътрудничество как гледат на инициативата за повишаване на данъците“, коментира още той.

А Деница Сачева предупреди:

„Взето е едно непочтено решение и решение, което е непрофесонално. Вдигането на данъци със сигурност означава по-малко работни места и по-висока безработица. Ако корпоративният данък се вдигне с 50%, над 1 млрд. лв. ще бъдат взети от бизнеса. Това е и скритият сценарий. Всички наши опоненти дават утопични обещания. Тези утопии не са възможни, ако не се вдигат данъците и осигуровките“.

Бившият депутат Александър Иванов посочи, че с това решение на кабинета ще се стигне до 50-процентно увеличение на данъците.