Градинарите се готвят за гражданско неподчинение и масов протест на 22 март

0
71
Снимка: архив

Вместо помощ Министерството на земеделието намали ставките по схемата за обвързано подпомагане на сектора

Националната асоциация на картофопроизводителите и Българската камара на плодове и зеленчуци обявяват гражданско неподчинение и организират масов протест пред Министерството на земеделието.

Призивът е в протеста, който ще се проведе на 22 март, да се включат производителите на плодове и зеленчуци от цялата страна.

Причината за недоволството е продиктувано от продължаващото неглижиране на сектор плодове и зеленчуци. Системното му недофинансиране и дисбалансът при подпомагането на секторите в земеделието доведоха до създаването на монокултурно земеделие и продоволствена катастрофа.

В момента, в който производителите очакват държавата да им подаде ръка за обезпечаването на производството на качествени плодове и зеленчуци, за да преминем през неблагоприятните ефекти от ковид кризата и войната в Украйна, дойде новината за намалените ставки по схемата за обвързано подпомагане на сектора.

Липсата на ясен разчет от страна на Министерството на земеделието и неадекватното подпомагане изправя стопаните пред невъзможност да обезпечат подготовката за нова реколта.

От сектора преди дни направиха протестна демонстрация на Дунав мост.