Хотелиери и ресторантьори в пълна стачна готовност

0
50
Снимка: БТВ

Безсмислено е да се работи при под 50% заетост, казва те

Общото събрание и Управителен съвет на най-голямата национално представена организация, обединяваща малкия и среден бизнес в туризма – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), обяви пълна стачна готовност.

ОС на БХРА избра свои представители в кризисния щаб и одобри 5 точки, които този щаб трябва да решава.
А именно:

  1. Да не се ограничава работата и да се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от днес за утре. Да има пълна равнопоставеност на туристическия и другите бизнеси в страната и Министерството на здравеопазването да не ограничава работата само на хотелиерството и ресторантьорството и останалите видове туризъм.

2. При епидемиологична обстановка, която налага пълно или частично затваряне в регионален или национален мащаб, да се осигурят финансови обезпечения за фирмите и техните служители, предварително уточнени с бизнеса. Извършването на търговска дейност да не се обвързва с задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт.

3. Държавата да предвиди и обезщетения заради рекордно скъпата цена на тока за бизнеса, породена от безхаберието за регулиране на пазара и спекулации, които изправят на ръба на оцеляването българските хотели и ресторанти.

4. Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът, и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно.

5. Да се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години. И погасителният план да е според възможностите на обслужване на съответния туристически бизнес.

Лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства трябва да са в размер на 1,5-2 % , за да се усети конкретната помощ, а не както сега 6-7 %. При преференциални условия трябва да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора и да им се осигури нормалното съществуване. Необходимо е да се направят достъпни кредитни програми за туризма.

Присъстващите членове на Общото събрание на организацията обявиха и пълната си стачна готовност и намерението си да защитят интересите си и изпълнението на посочените 5 точки с всички позволени от закона средства, обединени с другите представители на бранша.

От БХРА винаги сме подчертавали, че за нас най-важни са животът и здравето на нашите клиенти и служители.

Затова, ако властите решат да предприемат мерки за ограничаване на дейността ни в регионален или национален мащаб, те трябва да са равнопоставени с другите сектори и да бъдат съпроводени с незабавни икономически мерки за фирмите и служителите в тях, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

Членовете на БХРА са категорични, че при заетост под 50 на сто на заведения и хотели е безсмислено да се работи, защото в тези случаи фирмите няма да могат нито да задържат персонала си, нито да покрият разходите си, нито да предлагат качествени услуги, допълни Щерев.