Христо Мутафчиев: Не водя битка с Минеков, но няма да позволим закриване на институции

0
63
Христо Мутафчиев

Колегите се страхуват за работните си места, питат ме дали да започнат подписка с искане на оставката му, казва председателят на Съюза на артистите

Министърът на културата проф. Велислав Минеков трябва да се пребори за повече средства и да започне срещи с ръководствата на театрите в страната, за да се преодолеят проблемите. Това заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България пред Нова телевиия.

Той посочи, че не иска да воюва с министъра на културата. Според него проф. Минеков не е намерил точната дума, тук не става дума за предприятия, а за културни институции. „Колегите – музиканти и актьори – не са предприемачи“, подчерта Мутафчиев.

В телевизионно интервю професорът заяви, че трябва да бъдат закрити непечелившите „предприятия“ в театралните среди.

„Колегите се страхуват за работните си места. Проф. Минеков трябва да се срещне с директорите на театрите и да разбере от тях какъв е проблемът“, каза актьорът и добави, че предишният министър Боил Банов на всеки 6 месеца е искал планове за оздравяването на културните институции и е следял за тяхното изпълнение.

„Няма как театрите да нямат задължения, предвид положението, в което живеем през последните 2 години. Системата е недофинансирана, въпреки наливането на милиони. Мерките не са достатъчни, за да не правят дългове театрите“, подчерта Мутафчиев и добави: „Те правят дефицит не само защото нямат постановки. Сградите се нуждаят от постоянна поддръжка, сметките също трябва да се плащат, независимо от това дали се играе или не“.

„Ние сме зависими от публиката си, това не е хазарт. Не водя битка с Минеков, но няма да позволим закриване на институции. Колеги ме питат дали да започнат подписка с искане на оставката му“, каза още Мутафчиев.

Според актьора трябва да има разговори на гилдията с министъра, трябват реформи заради недофинансирането, но категорично не и затваряне.

Той отрече да има политика в позицията му. „Не трябва да се намесва политиката“, категоричен е Христо Мутафчиев.

„Трябва да успокоим сектора, който през есента да излезе и да започне работа“, подчерта председателят на Съюза на артистите в България.

Той заяви, че не може да спре колегите актьори, ако те са решили да направят подписка с искане за оставката на министъра на културата.