И депутатът Даниел Александров се отказва от имунитета си

0
50
Даниел Александров пред медиите

Това обезсмисли заседанието на парламентарната комисия

Депутатът от ГЕРБ Даниел Александров също ще се откаже доброволно от имунитета си. Това стана ясно от думите на колежката му Рая Назарян по време на днешното заседание на комисията по имунитетите.

„Предметът на свикването на тази временна комисия е именно запознаване с материалите с цел изготвяне на доклад и предлагане на Народното събрание да снеме или да не снеме съответния имунитет. Но тъй като към настоящия момент три от имунитетите вече са дадени и четвъртият е на път да бъде даден днес, се обезсмисля и става ненужно провеждането на заседанието“, каза Назарян в началото на заседанието на комисията.

Имунитетът на Александров бе поискан на 7 юни, като от прокуратурата съобщиха, че е разследван за блудство. Той бе разпитан, но към момента е привлечен само в качеството на свидетел, а не на обвиняем.

Комисията бе сформирана, за да реши трябва ли лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков, и депутатите Димитър Аврамов от ДПС и Даниел Александров да се откажат от депутатската си закрила. Първите трима обаче вече го направиха доброволно и така в предмета на работата ѝ остана само младият депутат от партията на Борисов.

Комисията трябваше да излезе с решение до днес. Това обаче не се случи, затова предстои да се поиска от наблюдаващия прокурор разрешение да се коментират подробности на следващото ѝ заседание, което също може да бъде открито.

В началото на днешното заседание се постави въпросът трябва ли то да се води при закрити врата.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Отказът на Кирил Петков от депутатски имунитет вече е в прокуратурата
“Къде под мишка с тази книжка?” – Свиленски пробвал да грабне отказа на Борисов от имунитет (Обзор)
Нинова за имунитета на Борисов: Росен Желязков каза, че е сгрешил, качи го пред мен
Петър Петров от „Възраждане“ предложи заседанието да бъде открито, стига да не се обсъждат следствени подробности. Рая Назарян от ГЕРБ обаче му обясни, че няма решение на наблюдаващите прокурори, което да позволява това. Тя настоя заседанието да бъде прекратено, тъй като и Даниел Александров от ГЕРБ е на път също да се откаже от имунитета си.

Председателстващият комисията Хамид Хамид от ДПС направи процедурно предложение заседанието да се закрие, но то не мина. „За“ гласуваха той и колегата му от ДПС Гюнер Ахмед и Рая Назарян от ГЕРБ. „Против“ гласуваха Петър Петров и Николай Дренчев от „Възраждане“, а представителите на ПП-ДБ Николай Минчев и Димитър Найденов се въздържаха.

Да коментираме в конкретика фактологията не е редно, доколкото ние не сме съд, коментира Минчев. Същата теза изрази и Николай Дренчев. Той пък настоя да се даде думата и на Даниел Александров, за да се чуе неговото мнение.

В крайна сметка депутатите решиха да не изслушват Александров. Предстои срокът на работа на комисията да се удължи, ако преди това и Александров не се откаже от закрилата си.