И Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на „Александровска болница“

0
729
Александровска болница

Причината – сбърканият документ на Кацаров

Софийският градски съд /СГС/ спря вписването на новото ръководство на „Александровска болница“, докато старото обжалва освобождаването си, съобщиха „24 часа“и mediapool.bg, позовавайки се на свои източници. Миналата седмица и Агенцията по вписванията отказа да регистрира новото ръководство с мотива, че има противоречия в акта на здравния министър Стойчо Кацаров.

„По отношение на смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“ цялото общество знае причините за тези смени. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистър тези промени. Отказът да го направи излиза извън нейните законови правомощия“, настоя преди дни Кацаров. В резултат министърът поиска проверка на правосъдното министерство и оставката на директорката на агенцията Габриела Козарева.

В отговор от Агенцията по вписванията излязоха с позиция, че институцията и респективно длъжностните лица по регистрация нямат правомощия да се произнасят по отношение на законосъобразността или правилността на решенията на принципала на държавната болница – министъра на здравеопазването, и не са си позволили това.

„Преценката на длъжностните лица по регистрация е формална и се свежда до установяване на съответствие на исканите за вписване обстоятелства с приложените в доказателство на това документи. Проверката по конкретния случай е установила противоречие“, посочиха от Агенция по вписванията.

Въпреки позицията вчера стана ясно, че служебният кабинет все пак е решил да отстрани Козарева.

След като и съдът блокира новите назначения обаче „Александровска“ болница остава със старото си ръководство и проф. Борис Богов ще ръководи лечебното заведение поне още седмица. По закон Съветът на директорите не може да бъде сменен еднолично от здравния министър, а решението на СГС може да се обжалва в седемдневен срок. Съдът изтъква, че „единственият компетентен да се произнесе по допустимостта и основателността на предявения иск е исковият съд, пред който делото е висящо“.