Русия остана без „Виагра“ – производителят спря доставките

0
48
СНИМКА: pixabay

Производството на медикаменти срещу еректилна дисфункция в Русия се е увеличило с 11 процента в периода януари-септември м.г.

Американската фармацевтична компания „Viatris“ спира доставките на препарата „Виагра“ под формата на таблетки в Русия, съобщиха от Министерството на промишлеността и търговията на Русия, цитирани от ТАСС и dir.bg.

„Лекарството с търговско наименование Viagra съответства на международното непатентно наименование (INN) силденафил, като производството му не е локализирано в Русия. През 2022 г. Viatris информира за спирането на доставките на лекарството под формата на таблетки“, отбелязват от търговското ведомство на Русия.

Властите в Москва допълват, че има възможност за производство на препарата и на територията на Русия, тъй като са покрити технологичните изисквания от 8 местни фармацевтични компании. По данни на промишленото министерство от януари до септември м.г. производството на медикаменти срещу еректилна дисфункция в Русия се е увеличило с 11 процента, а продажбите на тези лекарства са скочили с 15 на сто.

Преди дни лекари от медицинския център „Хънтингтън“ обявиха, че приемът на „Виагра“, както и на други медикаменти за еректилна дисфункция при мъжете, може да намали рискът от ранна смърт. Изследване е показало, че при мъжете, приемащи подобни лекарства, рискът от смърт заради сърдечно-съдови заболявания е намален с 39%, допълва „Газета.Ру“.