Инфлацията по-висока от ръста на доходите

0
104
Снимка: pixabay

Близо 30% от всички разходи на домакинствата са за храна, показват данните на НСИ

Високата инфлация изяжда ръста на доходите ни и в рамките на година реално сме станали по-бедни. Средният месечен доход на човек през първото тримесечие на годината е 607 лв., което е с 9,6% повече спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ. Същевременно официалната инфлация е значително по-висока – 12,4%, съобщава „Труд“.

Реално обаче за повечето домакинства инфлацията е по-висока и надминава 18%, защото дават голяма част от доходите си за храна и горива, които са поскъпнали най-много. Затова обедняването на голяма част от хората е съществено. Средният доход на човек е само 607 лв., въпреки че средната заплата надмина 1660 лв. Причината за това е, че доходите се пресмятат на човек и дори, ако някой взима голяма заплата, ако в семейството му има деца, пенсионер или безработен, средният доход на човек намалява значително.

В рамките на година най-много са нараснали разходите на хората за транспорт и здравеопазване – съответно с 24,7% и с 23,3%. Причината за повишените разходи за транспорт е поскъпването на горивата. Но хората дават и много повече пари за здравеопазване, защото вече доплащат значително по-големи суми за лекарства, част от цената на които се покрива от здравната каса.

Съществено е и увеличението на разходите на хората за храна – средно със 17,8%. Причината за това е липсата на навременни мерки за подкрепа на бизнеса в условията на поскъпващи ток и горива. В резултат 29,5% от всички разходи на домакинствата са за храна. Разходите за наеми и битови сметки пък са нараснали с 13,5% спрямо миналата година.

В резултат хората са принудени да свиват някои разходи и да теглят от спестяванията си, за да оцеляват. Разходите за свободно време и образование са намалели с 11%, показват данните на НСИ. Намаляват и похарчените пари за жилищно обзавеждане. Размерът на сумите, които българите внасят по влоговете си, е намалял с над 18% спрямо миналата година. Същевременно сумите, които хората теглят от спестяванията си, са нараснали с 50 на сто.